Der er en del at sætte sig ind i, når det kommer til lejeret og lejeloven, og det kan som privatperson være svært at overskue. Har du brug for advokat med speciale i lejeret, stiller jeg gerne min faglige ekspertise til rådighed. Jeg er i stand til at hjælpe dig med at finde hoved og hale i begrebet lejeret, og hvilke rettigheder du som lejer eller udlejer har.

Når vi snakker lejeret, kommer vi ikke udenom lejeloven. Det er den lov, der sikrer lejers rettigheder. Lejeloven har en række bestemmelser, der har til formål at regulere og vedligeholde forholdet mellem lejer og udlejer.

Lejeloven dækker over lejemål, der må anvendes som beboelse – herunder lejligheder, værelser, som lejes ud, osv. Den gældende lovgivning gælder for lejemål, der ejes og udlejes af både privatpersoner og firmaer. Dvs. at lejeloven ikke gælder, når udlejeren er en almen boligorganisation.

 

Tilbagebetaling af depositum jf. lejeloven

Der er ingen frist for, hvornår udlejer har pligt til at tilbagebetale lejers depositum. Lejeloven siger dog, at udlejer skal sørge for tilbagebetaling af depositummet, lige så snart det er blevet opgjort, hvor meget lejer skal have refunderet, eller hvor meget, der skal betales for reparationer/rengøring.

Bliver der fratrukket både større og mindre beløb fra tilbagebetalingen af depositummet, skal dette fremgå i en opgørelse. Der findes heller ej nogen frist på, hvornår sådan en opgørelse skal være udfærdiget. Udlejer vil dog typisk bruge én til halvanden måned – afhængig af istandsættelsens omfang.

 

Advokat i lejeret i Svendborg

 

Om indflytningssyn og gennemgang af lejemålet

I lejeloven finder du retningslinjerne for, hvordan og hvorledes du skal forholde dig til indflytningssynet – dette gælder både udlejer og lejer. Indflytningssynet er det, der bliver foretaget, inden lejer overtager lejeboligen. Udlejer og lejer vil her gennemgå boligen sammen, og udlejer vil i en indflytningsrapport notere lejeboligens stand. Her vil der typisk blive gennemgået standen på følgende:

  • Maling
  • Gulv
  • Døre og lister
  • Loft
  • Vinduer

Findes der fejl ved indflytningssynet, kan udlejer vælge at udbedre fejlen eller notere den i indflytningsrapporten. Alt det, der er bliver noteret i rapporten, skal lejer ikke hæfte for ved fraflytningssynet.

 

Det siger lejeloven om fraflytningssynet

Har udlejer mere end ét lejemål, stiller lejeloven krav om, at udlejer skal udarbejde en fraflytningsrapport ved fraflytningssynet. Denne rapport udleveres ved selve fraflytningssynet. Det er vigtigt, at udlejer og lejer er enige om indholdet af fraflytningsrapporten, inden den underskrives.

Skulle lejer være forhindret i at deltage i fraflytningssynet, er det op til udlejer at sende rapporten senest 2 uger efter synet. Lejer kan til enhver tid gøre indsigelse eller klage over rapporten.

Det er vigtigt at bemærke, at fraflytningsrapport og flytteopgørelse ikke er den samme. I fraflytningsrapporten kan der aflæses, hvad der på lejers regning skal istandsættes i lejemålet. Flytteopgørelse viser en opgørelse over de økonomiske udgifter forbundet med denne istandsættelse.

 

Har du brug for juridisk hjælp ifm. lejeret?

Er du på udkig efter en advokat i lejeret i Svendborg, Ringe, Faaborg eller omegn, og er du endt i en situation, der kræver en juridisk hjælpende hånd, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg er i stand til både at vejlede og rådgive dig i forhold til dine rettigheder som lejer. Dette gælder alt fra indflytningssyn til tilbagebetaling af depositum, genudlejningspligt, vandskader, fraflytningssyn og meget mere.

Giv mig et kald på tlf. 60 12 25 90 eller skriv på e-mail ltv@advokatvoelund.dk. Dette gælder også, hvis du mangler en boligadvokat, en advokat med speciale i familieret eller selskabsretsadvokat.